Hur man frigör sig från karma och beroendeframkallande beteende

0

Känner du till ordet “karma” och dess sanna betydelse? Enligt Lama Thubten Yeshe betyder karma ’vane-energi’ (habit energy). Vi styrs alla mer eller mindre av våra vanor, medvetna och undermedvetna, vilket inom buddhismen innebär att vi håller oss själva fångna i Samsara, ofta beskrivet som ett ”lidandehjul”. Missbruk är en extrem av vane-energi där energin får destruktivt uttryck. Det är möjligt att leva utan att kontrolleras av vane-energi, och istället låta dina handlingar styras av spontan intelligens. Meditation är en väg att återupptäcka denna medfödda intelligens inom oss själva.

Den moderna världen är fylld med beroende av alla slag, till exempel spelberoende, sexmissbruk, skräpmatsberoende och narkotikamissbruk. Merparten av oss människor har någon gång kommit i kontakt med någon av dessa livsstilar och då kan hen förstå både dess styrka och kraft av det beroendeframkallande beteendet.

Det första steget mot att frigöra sig själv från karma och det beroendeframkallande beteendet är att förstå att tvångsmässigt agerande och hetsen kring dina önskningar inte är nyckeln för att hitta lycka. Upplysning lär människor att det finns ett bättre sätt att vara och att allt som krävs är lite tillit och att man tror på att vi alla har det som krävs inom oss.

De flesta människorna litar på det ’tänkande sinnet’ som deras främsta källa vid beslutsfattande. Men tänkandet är oftast baserat på tidigare erfarenheter som begränsat oss på olika sätt. Både medvetna och undermedvetna tankar styrs av de minnen vi har från och bortom våra egna liv; många val och beslut är baserade på känslor som bara är en reproduktion av tidigare situationer.

Det finns en annan källa till intelligenta beslut; om vi i vår meditation helt enkelt lär oss att bara vara öppna och fria från dömande tankar, kan vi från denna ljusa plats inom oss fortfarande vara vakna och fatta beslut utifrån en mer kännbar klarhet. Det är sant vetande, utan behov av störande tänkande processer. Som den buddhistiska utövaren Andrea Pema beskriver – ”vi är i denna rymd och arbetar spontant med vad än det nuvarande ögonblicket kan medföra.”

Nyckeln är att vara fullt medveten om skillnaden mellan att vara kontrollerad av vane-energi eller att förbli i en öppen naturlig medvetenhet. Mellanrummet som uppstår när man genom mindfulness håller sig borta från de saker som orsakade tillfredsställelse kan i början kännas obekvämt jämfört med att fortsätta med gamla vanor – att röra sig bortom de karmiska reaktionerna kan ibland vara en riktig utmaning. Då du tränar blir du alltmer bekant med en naturlig öppen medvetenhet (ett naturligt sätt att vara), som är full av kärlek och harmoni, så att du, i många små steg, övervinner tvång och med tiden kan  nå ett naturligt tillstånd av upplysning.

“An enlightened way of being can be found through meditation; firstly putting a gap into your habitual reactions by being the detached witness. This naturally connects you with love and wisdom which are the natural fragrances of non-judgemental witnessing.” – Unknown

“Ett upplyst sätt att vara kan uppnås genom meditation. Skapa först ett mellanrum i dina vanemässiga reaktioner genom att vara ett fristående, icke dömande vittne. Detta förbinder dig naturligt med ovillkorlig kärlek och visdom.” (Fritt översatt)

Källor: http://www.thewayofmeditation.com.au/blog/how-to-be-free-from-karma/

https://www.artofliving.org/in-en/meditation/meditation-for-you/meditation-and-karma

 

Dela.

Om skribenten

Jag som skriver här är Carina Ehlers och är verksam som konstnär, medium - certifierad på Academy for Inner Potential, med Vendela Cederholm & Lottie Wahlin som lärare - och är även kunnig inom energi healing. Healing har jag lärt mig en del om, genom att delta i workshops i Kanada med Drömhealern Adam, sedermera Dr Adam McLeod, samt från hans böcker. En övergripande läkning behövs nu mer än någonsin - på hela vår planet - och jag känner mig kallad att göra skillnad, att skapa förändring och att föra in ljus och vara en liten del i det stora hela som hjälper till att gå en bättre Värld till mötes. Jag är inte ensam och det är fantastiskt att det faktiskt är så många, över hela vår Jord, som jobbar för att få in Ljus, Kärlek och att 'göra rätt'. Ju fler vi blir som ägnar mer av vår tid här i jordelivet för att inspirera andra till förändring, i kärleksfullhet, desto bättre och enklare blir det att få en bättre plats att leva på. Jag står inte bara för det jag tror på, utan förlitar mig även till en högre kraft och självklart finns mina hjälpare till hands - så som mina guider, änglar och nära och kära som har gått över till andra sidan. Att affirmera dagligen, släppa taget om sin vrede, förlåta och älska och uppskatta sig själv är en kärleksfull handling som hjälper såväl en själv som andra.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.