Självmedvetenhet & Självkännedom

0

Att leva ett liv helt och fullt ut handlar om mer än enbart hur mycket pengar du har, eller hur framgångsrik du är. För många är det tillräckligt medan andra inte ser det ur den synvinkeln. När en del människor känner sig desillusionerade av materiella och ytliga ting så längtar de istället efter mening och syfte i sina liv. Till en början kan det bara vara en känsla av missnöje, eller brist på glädje och självförverkligande. Som om de helt enkelt går igenom livets gång utan att verkligen leva till fullo. Ungefär som jämförelsen med att se en bild som har alla linjer, proportioner och form för att skapa en bild; men utan djup, färg och struktur för att få den levande. Jag tror ​​att det är mer färg, ljus och struktur som insups ”in i livet” som gör oss mer självmedvetna.

Vad är självkännedom? En definition är att vi blir mer medvetna om oss själva när vi fokuserar vår uppmärksamhet inåt och riktar den mot förståelse som får oss att må bra och gör oss motiverade. Våra gillande och ogillande, styrkor och svagheter, bedömningar och förutfattade meningar. Upptäcka våra känslomässiga triggers och komma att förstå varför vi reagerar på det sätt vi gör, på såväl yttre som inre påverkan. För att se hur allt detta kopplas till våra egna känslor av självtillit, via den positiva och negativa inre dialogen eller självpratet, som vi alla till viss del upplever.

En viktig del av självmedvetenheten är “emotionell intelligens” som handlar om att känna igen och ha förmågan att förstå och hantera våra egna känslor. Likväl som att erkänna vår förmåga att urskilja, förstå och påverka känslorna från andra.

Författaren och psykologen Daniel Goldman sa i sin bästsäljare ‘Emotional Intelligence’. “Enligt min åsikt är det viktigt att erkänna att självmedvetenhet inte enbart handlar om vad vi lägger märke till om oss själva utan också hur vi uppmärksammar och lyssnar på vår inre värld. Den icke-dömande kvalitén är en väsentlig komponent för självmedvetenheten. När vi uppmärksammar vad som händer inom oss erkänner och accepterar vi också sådant som tillhör den ofrånkomliga delen av att vara mänsklig. Snarare än att ge oss svårigheter kring det.

Dessutom så går självmedvetenheten bortom det att endast ackumulera kunskap om oss själva. Det handlar även om att uppmärksamma vårt inre tillstånd med en nybörjares sinne och ett öppet hjärta. Vårt sinne är extremt skickligt på att lagra information om hur vi reagerar på en viss händelse för att sedan utforma en ritning av vårt emotionella liv. Sådan information slutar ofta med att anpassa sinnet, för att senare reagera på ett visst sätt när vi möter liknande händelser i framtiden. Självmedvetenhet tillåter oss att vara medvetna om dessa villkor och förutfattade meningar av sinnet och som kan utgöra grunden för att befria sinnet från det.”

Hur ofta har inte vi alla tagit en titt tillbaka på våra liv och generats när vi kommit ihåg alla de gånger vi har skadat andra med våra tanklösa kommentarer eller genom vår brist på empati och förståelse. Och frågat oss själva hur vi kunde vara så ovänliga eller orsaka någon annan skada.  Men vi är inte längre den person vi då var. Livet och erfarenhet har lärt oss många läxor. Dessa lärdomar har ökat vår egen medvetenhet och känslomässiga intelligens. Om vi nu konfronterades med liknande situation igen så skulle vi inte agera eller uppträda på samma sätt som vi gjorde en gång.

Att bli självmedveten är inte lätt, det kan faktiskt vara mycket svårt. Att helt ärligt se oss själva kräver mod och villighet att se oss själva så som vi verkligen är. För utan att möta något – sin beskuggade del – så kan den inte förändras. Man kan fråga sig varför självmedvetenhet inte är en automatisk sak som kommer när vi åldras. Hur kommer det sig att två personer kan ha en liknande upplevelse och den ene kommer att lära sig något av det, medan den andre inte gör det. Jag tror att det beror på att vi alla är på olika platser/våglängder i våra liv. Vissa har känt den där känslan av missnöje eller otillfredsställelse och upplevt en kraftfull inre längtan att bli mer än vad de för närvarande är. Någon annan är fortfarande förankrad i sin egen inre värld och perceptioner, och har inte utökat sina tankar och känslor utåt, för att omfatta alla.

Några enkla sätt att odla självmedvetenhet

Skapa ett utrymme för dig själv

Varje dag, kanske första saken på morgonen eller en halvtimme innan du går och lägger dig och då du håller dig borta från de digitala distraktionerna för att istället spendera lite tid med dig själv, läser, skriver, mediterar och ”länkar dig” till dig själv.

Öva Mindfulness 

Mindfulness är nyckeln till självmedvetenhet. Jon Kabat-Zinn definierar mindfulness som “uppmärksamhet på ett visst sätt, med ändamål, i nuet, icke-dömande”. Genom mindfulness övning kommer du att vara mer närvarande med dig själv så att du kan “vara där” för att observera vad som händer inom och omkring dig.

Föra dagbok

Att skriva hjälper oss inte enbart med att bearbeta våra tankar utan även att få oss att känna oss anslutna till oss själva och i fred med oss själva. Att skriva kan också skapa mer “huvud-utrymme” då du låter dina tankar strömma ut på papper. Forskning visar att genom att skriver ner saker som vi är tacksamma för, eller till och med saker som vi kämpar med, hjälper till att förhöja glädje och tillfredsställelse.

Jag tror att det finns olika nivåer av självmedvetenhet, från att till en början ta form av självförståelse och till någon som sedan blir djupt i linje med sig själva och världen runt omkring dem. Oavsett var du befinner dig, på vilken våglängd, så är dock ett liv som levs i självmedvetenhet kanske inte hjälpande mot allt, men väl ändå berikande för ditt liv och på många olika sätt. Personer som är självmedvetna tenderar att vara mer givande, förstående och ha de mest meningsfulla, ärliga interpersonella relationerna. De har en stark känsla av vem de är och är mindre benägna att bli lurade eller överdrivet påverkade av andras tankar och åsikter. Och viktigast av allt, att leva ett liv som är balanserat och i harmoni, i sinne, kropp och själ – helt och meningsfullt, i ordets fulla betydelse.

 

Källa: http://dreamguide.co.uk/self-awareness/

 

 

Dela.

Om skribenten

Jag som skriver här är Carina Ehlers och är verksam som konstnär, medium - certifierad på Academy for Inner Potential, med Vendela Cederholm & Lottie Wahlin som lärare - och är även kunnig inom energi healing. Healing har jag lärt mig en del om, genom att delta i workshops i Kanada med Drömhealern Adam, sedermera Dr Adam McLeod, samt från hans böcker. En övergripande läkning behövs nu mer än någonsin - på hela vår planet - och jag känner mig kallad att göra skillnad, att skapa förändring och att föra in ljus och vara en liten del i det stora hela som hjälper till att gå en bättre Värld till mötes. Jag är inte ensam och det är fantastiskt att det faktiskt är så många, över hela vår Jord, som jobbar för att få in Ljus, Kärlek och att 'göra rätt'. Ju fler vi blir som ägnar mer av vår tid här i jordelivet för att inspirera andra till förändring, i kärleksfullhet, desto bättre och enklare blir det att få en bättre plats att leva på. Jag står inte bara för det jag tror på, utan förlitar mig även till en högre kraft och självklart finns mina hjälpare till hands - så som mina guider, änglar och nära och kära som har gått över till andra sidan. Att affirmera dagligen, släppa taget om sin vrede, förlåta och älska och uppskatta sig själv är en kärleksfull handling som hjälper såväl en själv som andra.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.