Glömsk ~ ett tecken på hög intelligens

0

Forskare Säger Att ‘Vara Glömsk’ Faktiskt Är Ett Tecken På Högre Intelligens

Kommer du ihåg den där vännen i din klass som kunde memorera allt, den som gjorde alla tester med maximala poäng eftersom han/hon hade ett otroligt minne? Ansåg du att det här barnet var smartare än du?

Vetenskapen har bevisat det motsatta

För det första så är ett bra minne inte förknippat med hög IQ-nivå.

För det andra är hjärnan ”programmerad” för att komma ihåg vissa saker och glömma andra.

Sist men inte minst – att glömma är den centrala delen av intelligens.

Såväl glömma som  att komma ihåg är av lika viktigt

Paul Frankland, som är en del av CIFAR’s barn- och hjärnutvecklingsprogram och Blake Richards, en kompanjons-partner i programmet ‘Learning in Machines and Brains’, hävdar att våra hjärnor aktivt arbetar för att glömma.

Dessa två forskare studerade ämnet ‘att komma ihåg’, även känd som uthållighet och gjorde en undersökning om ‘att glömma’ – känd som förgänglighet. I deras noteringar, som publicerades i tidskriften Neuron, drog de slutsatsen att båda komponenterna – att glömma och att minnas är mycket viktiga för vårt minnessystem.

Faktum är att forskarna menar att syftet med minnet inte är att hålla den mest exakta informationen över tid, utan att istället göra bättre, intelligenta beslutsfattanden genom att bara behålla relevant information.

Som Blake Richards säger: ”Det verkliga syftet med minnet är att förbättra beslutsfattandet.”

Enligt honom är det avgörande för hjärnan att glömma obetydliga detaljer och istället koncentrera sig på de saker som ska hjälpa honom att fatta beslut senare i den verkliga världen.

Om du exempelvis bara kommer ihåg en del av en konversation eller ett socialt möte istället för att komma ihåg varje detalj så innebär det att din hjärna inte kommer ihåg irrelevanta saker utan skapar minnen som håller på att hjälpa dig i beslutsfattande och förutse framtiden senare i ditt liv.

Fokusera på processen att glömma saker

Tidigare i texten nämndes två begrepp: uthållighet (cellulärt system som berörs av sorteringsinformation) och förgänglighet (cellsystem involverat i att glömma). Så tidigare hade neurobiologiska forskare en tendens att fokusera mer på uthållighet och mycket mindre på det förgängliga och obeständiga.

Hittills har man trott att om en person inte kan komma ihåg något så har hon/han problem med mekanismerna för lagring eller återkallande av information som kallas uthållighet.

Ny forskning upptäcker att det finns en bra anledning till att våra hjärnor aktivt arbetar med att glömma viss information. Faktum är att dessa mekanismer som främjar minnesförlust är ett tecken på hög IQ och gör det möjligt för människor att bara komma ihåg de viktigaste sakerna som är avgörande för beslutsfattande och allmän orientering i sina liv.

Det här inlägget är omskrivet från Curious Mind Magazine. Du hittar det ursprungliga inlägget här

 

Dela.

Om skribenten

Carina Ehlers är mitt namn och jag är verksam som konstnär, medium - certifierad på Akademin - och är även kunnig inom energi healing. Sistnämnda har jag för övrigt lärt en hel del genom DrömHealern Adam, sedermera Dr Adam McLeod och som bor i Kanada. Jag kan komma att skriva om såväl vardagsnära, praktiska och lite mer jordnära ting och det kan handla om allt från konstnärsmaterial och dess stora prisskillnader till kreativ inspiration, men även om mitt eget liv med allt vad det innebär. Även om jag är lite 'djup' så tro för allt i världen inte att jag är en tråkig person, tvärtom har jag massor av barnasinne inom, här i min 62-åriga kropp och glädjen att i lekfullhet få utforska och lära nytt är något att värna om i alla väder. Utöver de tre kategorier- Andligt & Medialt, Hälsa & Healing, Kreativ Inspiration – att blogga om i portalen så kommer jag med största sannolikhet även att prata om andra ting för jag har många strängar på min lyra och ingen vet i förväg vad framtiden bär på.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke