Glömsk ~ ett tecken på hög intelligens

2

Forskare Säger Att ‘Vara Glömsk’ Faktiskt Är Ett Tecken På Högre Intelligens

Kommer du ihåg den där vännen i din klass som kunde memorera allt, den som gjorde alla tester med maximala poäng eftersom han/hon hade ett otroligt minne? Ansåg du att det här barnet var smartare än du?

Vetenskapen har bevisat det motsatta

För det första så är ett bra minne inte förknippat med hög IQ-nivå.

För det andra är hjärnan “programmerad” för att komma ihåg vissa saker och glömma andra.

Sist men inte minst – att glömma är den centrala delen av intelligens.

Såväl glömma som  att komma ihåg är av lika viktigt

Paul Frankland, som är en del av CIFAR’s barn- och hjärnutvecklingsprogram och Blake Richards, en kompanjons-partner i programmet ‘Learning in Machines and Brains’, hävdar att våra hjärnor aktivt arbetar för att glömma.

Dessa två forskare studerade ämnet ‘att komma ihåg’, även känd som uthållighet och gjorde en undersökning om ‘att glömma’ – känd som förgänglighet. I deras noteringar, som publicerades i tidskriften Neuron, drog de slutsatsen att båda komponenterna – att glömma och att minnas är mycket viktiga för vårt minnessystem.

Faktum är att forskarna menar att syftet med minnet inte är att hålla den mest exakta informationen över tid, utan att istället göra bättre, intelligenta beslutsfattanden genom att bara behålla relevant information.

Som Blake Richards säger: “Det verkliga syftet med minnet är att förbättra beslutsfattandet.”

Enligt honom är det avgörande för hjärnan att glömma obetydliga detaljer och istället koncentrera sig på de saker som ska hjälpa honom att fatta beslut senare i den verkliga världen.

Om du exempelvis bara kommer ihåg en del av en konversation eller ett socialt möte istället för att komma ihåg varje detalj så innebär det att din hjärna inte kommer ihåg irrelevanta saker utan skapar minnen som håller på att hjälpa dig i beslutsfattande och förutse framtiden senare i ditt liv.

Fokusera på processen att glömma saker

Tidigare i texten nämndes två begrepp: uthållighet (cellulärt system som berörs av sorteringsinformation) och förgänglighet (cellsystem involverat i att glömma). Så tidigare hade neurobiologiska forskare en tendens att fokusera mer på uthållighet och mycket mindre på det förgängliga och obeständiga.

Hittills har man trott att om en person inte kan komma ihåg något så har hon/han problem med mekanismerna för lagring eller återkallande av information som kallas uthållighet.

Ny forskning upptäcker att det finns en bra anledning till att våra hjärnor aktivt arbetar med att glömma viss information. Faktum är att dessa mekanismer som främjar minnesförlust är ett tecken på hög IQ och gör det möjligt för människor att bara komma ihåg de viktigaste sakerna som är avgörande för beslutsfattande och allmän orientering i sina liv.

Det här inlägget är omskrivet från Curious Mind Magazine. Du hittar det ursprungliga inlägget här

 

Dela.

Om skribenten

Jag som skriver här är Carina Ehlers och är verksam som konstnär, medium - certifierad på Academy for Inner Potential, med Vendela Cederholm & Lottie Wahlin som lärare - och är även kunnig inom energi healing. Healing har jag lärt mig en del om, genom att delta i workshops i Kanada med Drömhealern Adam, sedermera Dr Adam McLeod, samt från hans böcker. En övergripande läkning behövs nu mer än någonsin - på hela vår planet - och jag känner mig kallad att göra skillnad, att skapa förändring och att föra in ljus och vara en liten del i det stora hela som hjälper till att gå en bättre Värld till mötes. Jag är inte ensam och det är fantastiskt att det faktiskt är så många, över hela vår Jord, som jobbar för att få in Ljus, Kärlek och att 'göra rätt'. Ju fler vi blir som ägnar mer av vår tid här i jordelivet för att inspirera andra till förändring, i kärleksfullhet, desto bättre och enklare blir det att få en bättre plats att leva på. Jag står inte bara för det jag tror på, utan förlitar mig även till en högre kraft och självklart finns mina hjälpare till hands - så som mina guider, änglar och nära och kära som har gått över till andra sidan. Att affirmera dagligen, släppa taget om sin vrede, förlåta och älska och uppskatta sig själv är en kärleksfull handling som hjälper såväl en själv som andra.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

  1. Niru12 den

    I’m hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as
    well.

    • livskraftsorientering den

      Thanks, and I will post new blogentrys later on ~

Lämna en tanke

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.