HSP – High Sensitive Personality – vad är det?

0

15 – 20 procent av den globala befolkningen är högkänsliga och själv ingår jag i denna skara. Att vara högkänslig innebär att man har förmåga att lägga märke till detaljer i större utsträckning än andra. Man kan också lättare känna av olika stämningar bland folk och hur stämningen är när man kliver in i ett rum. Som högkänslig är man också ofta kreativ, intuitiv och medkännande så känner du igen dig här ska du veta att det är fina personlighetsdrag men som du bör lära dig att utveckla, hantera och sedan förvalta på bästa sätt.

Prinsessan Märtha Louise av Norge tog steget ut ur den andliga garderoben när hon var 30 år och skrev boken “Född sensitiv: våra berättelser”, som hon har skrivit tillsammans med Elisabeth Nordeng. Där berättar hon om sin högkänslighet och att hon till sist fann sin roll i livet.

Som högkänslig tar du in andras sinnesstämningar, läser av människor på ett djupare plan och lägger ofta tid på att bearbeta känslor och tankar. Eftersom högkänsliga är så mottagliga har de en tendens att bli överstimulerade och har därför ett ökat behov av att dra sig undan och vara ensamma.

Det är också lätt att se förbi människors fasader och masker, likväl som det ofta är lätt att uppfatta vad andra känner och veta hur de mår, om de exempelvis är ledsna, arga, eller har ångest eller ont på ett eller annat sätt. Man kan helt enkelt bli dränerad av för mycket stimuli och eftersom man tar in andras känslor i så hög grad blir man mer sårbar än andra.

Många tror att högkänsliga är introverta och blyga men du kan vara högkänslig och extrovert.  Cirka 30 procent av högkänsliga personer är extroverta och 70 procent är introverta. Det sägs att man ärver sin känslighet från någon och att det är en del av ens identitet. Det är alltså inget som man kan öva bort utan är ett temperamentsdrag som man har livet ut.

Att vara känslig är dock en gåva och det gäller att lyssna till sig själv och lära känna sina egna känslor för att minska strömmen av andras känslor och stämningar. Det är viktigt att finna sitt eget inre rum och att få ut den instängda livsglädjen så att kreativiteten och glädjen åter kommer till sin fulla rätt.

Som medium är det en tillgång att vara extra känslig och använda sig av det på ett konstruktivt sätt, för att stå till tjänst och hjälpa – ur alla dess olika perspektiv. Som att till exempel ha förmågan att ”se” (klärvoajant), känna (klärsentient), lukta (kläraroma), ”höra” (kläraudient) och även då att läsa av personer vid personliga möten (cold reading). Fast det ingår förstås inte i det rent spiritualistiska utövandet för där handlar det om att vara en kanal i ett så kallat treparts samtal. Det är viktigt att jobba med sig själv så att man har förmågan att urskilja vilka som är ens egna tankar och känslor och vilka som är kundens och den tredje partens. Alltså ande-kontakten, eller energin som jag föredrar att kalla den. Fast att vara en helt ren kanal till andra dimensioner tror jag inte att någon endaste människa är kapabel att göra. Ofta färgas kanaliserade budskap, till viss del i alla fall, av mediumets egna värderingar, religionstillhörigheter och annat som mediumet har erfarit under sitt liv.

Hursomhelst så är det A och O att kunna stänga av och sätta på och likväl som en högkänslig person måste lära sig detta så är det lika viktigt för de som arbetar som medium. Det händer ibland att människor ringer till mig och vill att jag ska länka upp mig direkt men som det står på min hemsida så fungerar det inte på det sättet. Man måste boka en tid, antingen för en telefonsession eller ett personligt möte och när man som medium väl har öppnat upp så fungerar det precis lika bra på en ”ickelokal” nivå för medvetandet – alltså per telefonledes – som vid ett personligt möte.

Så om du känner dig som en person som är högkänslig och känner dig totalt fullproppad med intryck från alla andra, då är min rekommendation att du stillar ditt sinne. Sök dig till lugna och rofyllda platser där du kan möta dig själv på en djupare plan och det bästa sättet är att sitta i stillhet och meditera. 

Dela.

Om skribenten

Jag som skriver här är Carina Ehlers och är verksam som konstnär, medium - certifierad på Academy for Inner Potential, med Vendela Cederholm & Lottie Wahlin som lärare - och är även kunnig inom energi healing. Healing har jag lärt mig en del om, genom att delta i workshops i Kanada med Drömhealern Adam, sedermera Dr Adam McLeod, samt från hans böcker. En övergripande läkning behövs nu mer än någonsin - på hela vår planet - och jag känner mig kallad att göra skillnad, att skapa förändring och att föra in ljus och vara en liten del i det stora hela som hjälper till att gå en bättre Värld till mötes. Jag är inte ensam och det är fantastiskt att det faktiskt är så många, över hela vår Jord, som jobbar för att få in Ljus, Kärlek och att 'göra rätt'. Ju fler vi blir som ägnar mer av vår tid här i jordelivet för att inspirera andra till förändring, i kärleksfullhet, desto bättre och enklare blir det att få en bättre plats att leva på. Jag står inte bara för det jag tror på, utan förlitar mig även till en högre kraft och självklart finns mina hjälpare till hands - så som mina guider, änglar och nära och kära som har gått över till andra sidan. Att affirmera dagligen, släppa taget om sin vrede, förlåta och älska och uppskatta sig själv är en kärleksfull handling som hjälper såväl en själv som andra.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.