Hur man superladdar sina dopaminnivåer ~ för att aldrig behöva känna sig ledsen, stressad eller deprimerad igen

0

Visste du att vi har kemiska beståndsdelar i hjärnan som får oss att må bra? En av de viktigaste är Dopamin, en så kallad signalsubstans vilket är en molekyl som förmedlar en nervsignal på kemisk väg från en nervcell till en annan i centrala nervsystemet. Även känd som ”känna-sig-bra-kemikalie”. Kemiska signalämnen frisläpps och hjärnans belöningssystem aktiveras helt enkelt. Att ha reducerade nivåer av dopaminet kan leda till biverkningar som depression och negativitet. Men varför oroa sig när man genom naturliga vägar kan få en ökad nivå av sitt dopamin och därmed också uppleva en mer konstant nivå av lycka. Bäst av allt är att de följande teknikerna här nedan inte involverar några mediciner.

  1. Träning

Att träna kan öka dina nivåer av endorfiner, serotonin och dopamin, vilket inte bara stärker dina muskler, utan hjälper även till att minska på stressen. Det bästa med detta? Det fungerar med vilken som helst form av motion – bara så länge du rör på dig.

  1. Undvik missbruk

Medan missbruk kan ge en omedelbar förhöjning av tillfredsställelse är det inte långvarigt. Vad som så småningom händer är att dina basnivåer av dopamin faktiskt kommer att minska och du kommer att behöva ditt missbruk oftare. Därför kan det vara fördelaktigt att undvika missbruk och fokusera på saker som ger dig lugn och ro.

  1. Avgiftning

Toxiner och ohälsosamma bakterier kan ‘stoppa kroppen’ att producera dopamin så se till att konsekvent avgifta din kropp.

  1. Öka Tyrosin

Denna aminosyra är en av de viktigaste för produktion av dopamin. Se till att få i dig bananer, mörk choklad och grönt te. Även mandlar, om du inte är allergisk.

  1. Musik

Musik ökar dina ’må-bra-kemikalier’ så se till att du regelbundet lyssnar på musik som du tycker om.

  1. Organisera ditt liv

När du fullbordar ett mål, ökar dopaminnivåerna. Skriv därför ned dina uppgifter, även små, och bocka sedan av dem allteftersom de slutförs. Eftersom du har fullbordat ditt mål så kommer du att uppleva ett litet dopamin rus varje gång du avslutar en uppgift.

  1. Kreativitet

Att vara kreativ frigör dopamin. Det fantastiska är att kreativitet kan finnas i en rad olika uppgifter från till exempel skrivande till sång och dans och annat skapande.

  1. Ta en ‘streak’-gång (nya ord från engelskan träffar vi ideligen på & här är ytterligare ett)

Detta är en visuell display av hur många gånger du uppnår något. Återigen, genom att visa saker du uppnår så kommer din hjärna att känna igen att du fullbordar mål som ökar dopaminet.

  1. Kosttillskott

Följande är extra kosttillskott som kan öka dopaminnivåerna:

Curcumin – finns i gurkmeja

Ginkgo biloba

Acetl-l-tyrosin

L-theanin, som finns i grönt te.

  1. Meditation

Detta fungerar annorlunda jämfört med fysisk träning.

Bild: Oljemålning skapad av mig, Carina Ehlers ~ ‘CREATIVITY’ – Olja på canvas – 55 cm i diameter

~ HÄLSOPÅMINNELSE ~

 

 

Dela.

Om skribenten

Jag som skriver här är Carina Ehlers och är verksam som medium och konstnär - certifierad på Academy for Inner Potential, med Vendela Cederholm & Lottie Wahlin som lärare. Är även kunnig inom energi healing. Healing har jag lärt genom litteratur samt i olika workshops, bl a i Kanada med Drömhealern Adam. En övergripande läkning behövs nu mer än någonsin - på hela vår planet - och jag hoppas kunna vara till hjälp, och dra ett strå till stacken för att föra in ljus, glädje och kärleksfullhet. Jag är inte ensam och det är fantastiskt att det faktiskt är så många över hela vår jord som jobbar för detta ändamål. Ju fler vi blir som ägnar mer av vår tid här i jordelivet för att inspirera andra till förändring, i kärleksfullhet, desto bättre och enklare blir det att få en bättre plats att leva på. Jag förlitar mig till en högre kraft, en gudomlig kärleksfull källa som självklart vet bättre än jag gör. Mitt ande-team (nära och kära, guider och änglar) finns också till hands och hjälper när så krävs. Att affirmera dagligen, släppa taget om sin vrede, förlåta och älska och uppskatta sig själv är en kärleksfull handling som hjälper såväl en själv som andra. För det börjar alltid med oss själva. Om du inte kan älska dig själv så hur kan då till exempel en partner älska dig?

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.